ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

   Οι "Πολίτες για τα νησιά μας", ως Δημοτική Κίνηση, είναι η αδέσμευτη πολιτική απόφαση ισοτίμων πολιτών δημοτών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι Πολίτες διαμορφώνουν και λαμβάνουν αποφάσεις για να συνδράμουν, με τις πολιτικές θέσεις τους και τις μορφές δράσης που υιοθετούν, την τοπική κοινωνία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων ώστε να διαμορφώσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την επιβίωση, την αναδιαμόρφωση και την ανέλιξη της κοινωνίας της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
   Οι Πολίτες αντιτίθενται σε κάθε μορφή αυταρχισμού, ολοκληρωτισμού και βίας που οδηγούν αναπόφευκτα στην αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού: αντιτίθενται δηλαδή στον φασισμό, στον ρατσισμό, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
   Οι Πολίτες απευθύνονται στους δημότες που προκρίνουν την κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, την συλλογική δράση στις διεκδικήσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατάρρευση της κοινωνίας της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
   Οι Πολίτες απευθύνονται στους δημότες που θέλουν να αποτρέψουν και να ανατρέψουν τις πολιτικές της λιτότητας, την καταστροφή των παραγωγικών δομών του κράτους, την ιδιωτικοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και των δημόσιων αγαθών της Ελλάδας, την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών. Την συνεχή παραβίαση του Συντάγματος, τον βιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανεργία, την φτωχοποίηση, την παράδοση της ελληνικής επικράτειας στα συμφέροντα των δανειστών.
   Απευθύνονται στους δημότες που αντιτίθενται στο μοντέλο ανάπτυξης που κύρια χαρακτηριστικά του έχει τη νόθα αστικοποίηση, τον "καταναλωτισμό" ως αναγκαία συνθήκη της κοινωνικής ανέλιξης, τη μετάλλαξη του πολίτη δημότη σε δημότη πελάτη, τη μετατροπή της νησιωτικής κοινωνίας μας σε μια κοινωνία της ασημαντότητας, δηλαδή σε κοινωνία της αγοράς στην οποία τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται.
   Οι Πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για
- να προστατέψουμε, πριν απ' όλα, να βελτιώσουμε, να αναπτύξουμε και να εξειδικεύσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή μας, την αλιεία από τις θάλασσες μας.
- να ελέγξουμε στον τόπο μας και για τον τόπο μας τις ενεργειακές πηγές που η φύση μας παρέχει πλουσιοπάροχα.
- να εξασφαλίσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης, υγιεινής και ασφάλειας για τους δημότες μας.
- να μειώσουμε και τελικά να εξαλείψουμε την ανεργία που πλήττει τους νέους μας.
- να εγγυηθούμε την παιδεία για τα παιδιά μας.
- να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και να θέσουμε κανόνες ρύθμισης για το δομημένο περιβάλλον των νησιών μας.
- να προστατέψουμε τους υδάτινους πόρους του Δήμου μας.
- να αποτρέψουμε την απομείωση της αξίας της γης στην επικράτεια του Δήμου μας.
    Οι Πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για
- να ανατρέψουμε την πολιτική για ένα "μικρό" κράτος / δήμο με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό.
- να αποτρέψουμε την ίδρυση ενός κράτους / δήμου που διαχειρίζεται όσα δεν συμφέρουν τις αγορές / ιδιώτες και προκρίνει ότι τα δημόσια, τα συλλογικά αγαθά πρέπει να παραδίδονται στους δανειστές και σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση.
- να αποτρέψουμε την ενσωμάτωση του Δήμου μας στις οικονομικές και λειτουργικές ανάγκες της γερμανικής διοίκησης. Για να μην γίνουμε προτεκτοράτο.
- να καταπολεμήσουμε την πελατειακή λογική ως πολιτική σχέση ανάμεσα στην δημοτική αρχή και στους δημότες πολίτες, που απορρυθμίζει την κοινωνία και νοθεύει τις εκλογές.
Συνακόλουθα,
- να αγωνιστούμε για την άρση των αιτίων της διαφθοράς στην διαχείριση και στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων από τη δημοτική αρχή.
    Οι Πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι
- να υποστηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας στα νησιά μας.
- να είμαστε αρωγοί με τις δράσεις μας στα μικρά και μεσαία αστικά στρώματα ώστε να μην επαναληφθεί το "αστικό" πρότυπο της "φούσκας".
- να προωθήσουμε πολιτικές ώστε τα Χωριά των νησιών μας να γεμίσουν με παραγωγικές δραστηριότητες και να διαμορφώσουμε συστήματα παραγωγικών αλληλεξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στη Χώρα και στα χωριά, στην πεδινή και στην ορεινή επικράτεια του Δήμου, συστήματα που τα διέπουν οι αρχές της νομιμότητας και της ισόρροπης ανάπτυξης.
Οι Πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για
- να αναπτυχθούν και να οργανωθούν κοινωνικά οι παραγωγικές δυνατότητες των νησιών μας και να αναδειχθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους.
- να ρίξουμε τις δυνάμεις μας ώστε να γίνει κοινός τόπος, για όλους τους δημότες, η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ειδικότερα να υπερασπιστούμε την ελληνική γλώσσα και να διασώσουμε τους τοπικούς ιδιωματισμούς.
    Επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε για όλ' αυτά, έχοντας απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των καταστάσεων η Κίνηση επεξεργάστηκε και θέτει στις εκλογές  ενώπιον των δημοτών πολιτών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προς έγκριση Πολιτικό Σχέδιο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση και η εξέλιξη της νησιωτικής κοινωνίας μας.
    Ένα σχέδιο που θα αντικαταστήσει
- τις πολιτικές της ερημοποίησης και φτωχοποίησης της ορεινής Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
 - τις πολιτικές της συρρίκνωσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, της απομείωσης των εμπραγμάτων αξιών, της καταστροφής των δημόσιων συλλογικών αγαθών (υγεία, παιδεία, πολιτισμός, περιβάλλον, υδάτινοι πόροι), της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
    Ένα Σχέδιο που ανατρέπει τα πολιτικά ήθη και τις συνήθειες των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑ. ΣΟ. Κ και στη ΝΔ στον τόπο μας. Ένα σχέδιο που θεμελιώνεται στις ανάγκες των νησιωτών δημοτών και στις αναγκαιότητες των νησιών Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.