4η Συνάντηση στη Νάξο - 2016


Tον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2016 ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ και το π. ΦΛΕΑ οργανώνουν την «4η Συνάντηση στη Νάξο». Συνάντηση-επικοινωνία ερευνητών, μελετητών, συνεργατών, αναγνωστών και φίλων του Ιστορικού Ομίλου και του π. Φλέα.
    Το π. Φλέα, το γνωρίζετε όλοι καλά ότι, εν πολλοίς, είναι μια δουλειά χειροποίητη, που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς και τόνους από άλλες εκδόσεις αυτού του είδους.        
    Από τη μεριά μας δεν θελήσαμε και δεν θέλουμε να είναι και δεν είναι προκαθορισμένη η θεματολογία της «Συνάντησης». Την θεματολογία την συνθέτουν τα ενδιαφέροντα των ερευνητών και των μελετητών καθώς και συνεργασίες με άλλους ανάλογους με τον Ιστορικό Όμιλο φορείς.
    Η «Συνάντηση» μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό, με συνέχεια και διάρκεια, πολιτιστικό θεσμό για τη Νάξο ικανό να αποτελέσει, κάθε χρόνο, δημόσιο βήμα για όποιον θέλει να συμμετέχει στους προβληματισμούς του π. Φλέα ή να προτείνει θέματα από τα δικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα, να αναφερθεί και να προβάλλει τοπικά θέματα της Νάξου, των Κυκλάδων, του Αιγαίου, και γενικότερα προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, έρευνες και μελέτες που αφορούν στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, Αθανάσιος Κωτσάκης, Ιστορικός, «Τρεις Γενοκτονίες. Μία στρατηγική. Η εξόντωση τριών λαών (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) από το καθεστώς των Νεότουρκων στις αρχές του 20ου αιώνα».
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, Σταύρος Παναγιώτου, Ιστορικός, «Το πολιτικό καθεστώς Κύπρου και Νάξου στα χρόνια της Αραβοκρατίας: μέσα από Βυζαντινές και Αραβικές πηγές».
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, Νίκος Βασιλόπουλος, Αρχιτέκτονας, «Η Λατινοκρατία στην Άνδρο. Από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου έως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας».
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, Μάριος Κατσουρός, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, «Δόμηση (νόμιμη και παράνομη) και το πόρισμα της Ναυπάκτου».
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, Μαρία Αλιμπέρτη, «Η μνήμη της Λατινοκρατίας στη Νάξο. Η περίπτωση των Μελάνων».
                    
                                                               *******
                                      
«Η Χώρα της Νάξου»

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνουν κύκλο ομιλιών με θέμα «Η Χώρα της Νάξου» στη μνήμη Γεωργίου Μελισσηνού και Ιωάννη Δέλλα Ρόκκα.                                                    

Ομιλητές


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, Δημήτρης Αθανασούλης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, «Η νησίδα των μουσείων του Kάστρου της Χώρας Νάξου. Το νέο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων»
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, Μαρίνα Κουμανούδη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Το Κάστρο της Αξίας κατά τον ύστερο Μεσαίωνα».
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, Αγγελική Πανοπούλου, Κύρια Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Ο καθολικός πληθυσμός του Κάστρου της Νάξου: Συλλογικότητες, φιλανθρωπία και δημόσιες εκδηλώσεις (16ος-17ος αι.)».
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Άνθρωποι και περιουσίες στο Κάστρο της Νάξου. Η μαρτυρία ενός κοινοτικού καταστίχου του έτους 1757».
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Η Χώρα της Νάξου σύμφωνα με το οθωμανικό κατάστιχο του 1670»
                
*****

Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Μαρία Δ. Μονδέλου, Ιστορικός, «Η Καθολική Εκκλησία στη Νάξο του 17ου αιώνα. Προοπτικές έρευνας των ανέκδοτων εκθέσεων των Λατίνων Αρχιεπισκόπων».
Σάββατο 8 Οκτωβρίου, Μαρία Παναγιωτίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η βυζαντινή ζωγραφική κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο (843 – 1204) ως πολιτισμική και κοινωνική μαρτυρία» και
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, Μαρία Παναγιωτίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Δώρα Κωνσταντέλλου, Υποψήφια Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η Παναγία Πρωτόθρονη στο Χαλκί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Η λειτουργία του μνημείου και η κοινωνία της εποχής».
Σάββατο 15 Οκτωβρίου, Θεμιστοκλής Μπιλής Αρχιτέκτων-Μηχανικός- Μαρία Μαγνήσαλη, «Μεταβυζαντινή Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική της Νάξου. Η περιοχή του Σαγκρίου».
                                                                    
Συνεργασία Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών)            
   
Σάββατο 5 Νοεμβρίου, Δρ. Ν. Ιωάννης Χατζάκης, Ερευνητής Β' βαθμ. Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), «Αγοραπωλησίες ακινήτων στο δικαιϊκό περιβάλλον της Νάξου του 16ου αιώνα».
Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Δρ. Ν. Λυδία Παπαρρήγα, Διευθύντρια Ερευνών-Διευθύνουσα Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), «  ποιήσατε ὡς προστάζομεν ἐξ ἀποφάσεως». Ο εποπτικός ρόλος   των Δραγομάνων του Στόλου στις δικαστικές διαμάχες των Ναξίων».

Νάξος 28 Αυγούστου 2016

                                                              Κωνσταντίνος Αντ. Κατσουρός