Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού κ. Βρούτση: Τα μεσαία στρώματα δεν "κοιτάζουν" πλέον ΝΔ - ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Πολίτες για τα Νησιά μας

    Αστοί, μικροαστοί και μεσοαστοί, συγκροτούν την "Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας". Αστοί που ήδη πλήττονται ή και νοιώθουν να τους πνίγει ο ορυμαγδός των "μέτρων" και των "μεταρρυθμίσεων". Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, καθηγητές, δάσκαλοι, υπάλληλοι, επαγγελματίες λογής λογής, τεχνοκράτες συνθέτουν την "Κίνηση". Κάποιοι απ' αυτούς εμπνέονται από αριστερές ιδεολογίες, άλλοι από οικολογικά και περιβαλλοντικά ιδανικά, άλλοι μετείχαν σε παλαιότερες πρωτοβουλίες πολιτών, άλλοι που ασχολούνται με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό κι άλλοι, τέλος, που έδιναν την ψήφο τους σε ΠΑ. ΣΟ. Κ και ΝΔ.: με τις αλλόφρονες πολιτικές τους οδήγησαν και οδηγούν το κοινωνικό κέντρο - "κεντροδεξιά" και "κεντροαριστερά" - στην ολική κατάρρευση.
    Η αποδόμηση του κοινωνικού κέντρου συμπαρασύρει στον όλεθρο και την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία αφού το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως είναι γνωστό, στηρίζεται και λειτουργεί ορθολογικά όταν στην κοινωνία δραστηριοποιούνται οικονομικά εύρωστα και πολιτικά ενεργά μίκρο και μεσαία αστικά στρώματα. Η πολιτική του τριακονταετούς και πλέον δικομματισμού ήταν και είναι η χειραγώγηση αυτών των αστικών στρωματώσεων μέσω της επικυριαρχίας του κόμματος-κράτους στην κοινωνία, των πελατειακών σχέσεων, του τραπεζικού δανεισμού, της νόθας αστικοποίησης, της λιτότητας. Το ζήσαμε κι ακόμα το ζούμε καθημερινά στην παραλιακή της Χώρας, στην Παπαβασιλείου, στην Παλιά Χώρα, στον Περιφερειακό, στην πλατεία Πρωτοδικείου, στου Κόττη, στου Λουκάκη, στ' Αγγίδια, παντού στα Χωριά μας. Σ' αυτή την πολιτική εντοπίζεται ο εγκλωβισμός των ψηφοφόρων και αποκαλύπτεται το έλλειμμα του κομματικού συστήματος επειδή, εκτός των παραπάνω λόγων, η ψήφος ανταλλάσσεται, έχει τίμημα, δεν είναι δηλαδή ελεύθερη.   
    Έτσι, είναι αυτή η πρωτοβουλία, της "Κίνησης" στη Χώρα, και στα Χωριά μας, μια σοβαρή αντίσταση στο μοντέλο του νόθου αστισμού, του παρασιτισμού, της οικονομικής φούσκας αλλά και επίσης μια σοβαρή απάντηση της τοπικής Νησιωτικής Κοινωνίας στον φασισμό, που αποκαλύπτει το εύρος της ζωντάνιας της, της ζωτικότητάς της, αφού είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο μαρασμός και η εξαθλίωση των μεσαίων αστικών στρωμάτων υποθάλπει και θρέφει τον φασισμό. 
    Είναι λοιπόν μια πρωτοβουλία που απευθύνεται στην υποβαθμισμένη ύπαιθρο και στην κακομεταχειρισμένη πόλη με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Αφετηρία όλων όσοι την συγκροτούν και δραστηριοποιούνται σ' αυτήν των Πολιτών, είναι η προσήλωσή τους στις ανάγκες και στις αναγκαιότητες της τοπικής νησιωτικής κοινωνίας μας.
     Σήμερα δεν υπάρχουν "αιτήματα και προσδοκίες" τις οποίες μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εκπληρώσει, θα "ικανοποιήσει", ο αυριανός Δήμαρχος, ο Βουλευτής, ο Υπουργός, ούτε και δημόσιο χρήμα να σπαταληθεί για την ικανοποίηση ιδιωτικών αιτημάτων και συμφερόντων, για ρουσφέτια. Εκτός κι αν η επιλογή σας δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι να ενταχθείτε στις στρατιές των ανέργων και των φτωχών με μισθούς αντάξιους σε παρίες, να προσλαμβάνεστε και να απολύεστε κατά τα κέφια του εκάστοτε εργοδότη, ιδιώτη ή δημόσιου.
    Ναι, στην περίπτωση αυτή ο αυριανός Δήμαρχος της ΝΔ ή του ΠΑ. ΣΟ. Κ, ο Βουλευτής της ΝΔ ή του ΠΑ. ΣΟ. Κ, ο Υπουργός μπορούν να εγγυηθούν σ' Εσάς:
    το καθεστώς της νέας δουλείας, αφού αυτοί εγγυώνται τη νέα φτώχεια, την κοινωνία στην οποία δύο στους τρεις δεν θα 'χουν δουλειά και στον ήλιο μοίρα.
     Αλλά Εσείς δε την θέλετε την εξέλιξη αυτή!
Εσείς και εμείς θέλουμε να τελειώνουμε, να ξεμπερδεύουμε με τα συμφέροντα της Νεοδημοκρατικής και Πασοκικής κομματοκρατίας στη νησιωτική κοινωνία μας!
Εσείς και εμείς θέλουμε να διασωθούν οι νησιωτικές κοινωνίες μας!
Εσείς και εμείς θέλουμε την ψήφο μας ελεύθερη!
Εσείς και εμείς είμαστε Οι Πολίτες!

Χώρα Νάξου, 24 Δεκεμβρίου του 2013

                                    Κωνσταντίνος Αντ. Κατσουρός
                        Γραμματέας της Κίνησης Πολίτες για τα Νησιά μας